2012. március 22., csütörtök

Tanulás


Egy ideje nem írtam, de egy két érdekes dolog történt (azon kívül hogy szerencsésen megtalált a tavaszi megfázás) amiről írnék szívesen. Múlt hét végén volt szerencsém részt venni egy tangazdaság bemutatón. Igazából párom suliba jár és volt egy gyakorlati napjuk a suli tantelepén ahova beengedtek "civileket" is. Vagyis a diákok mellett besomfordáltam feltűnés nélkül. :-) 
A lényege a találkozónak igazából az volt, hogy a diákok felkészüljenek a gyakorlati vizsgára, vagyis az egész délelőtt elhangzottakból kb a felét fogtam fel igazából. De azt már tudom, hogy a fejőgép tehéntőgyőn csüngő részét kehelynek nevezik, és láttam egy üzemi fejőcsarnokot is. 
Megnéztük az újszülött malacokat, a lóistállókat, a takarmánytárolókat. Nem egyszerű egy ilyen gazdaságot üzemeltetni az biztos. Az épületek mérete, elhelyezkedése, felszerelése, a takarmányok típusai, kezelésük, a különböző állatfajták megfelelő ellátása mind mind hihetetlen összetett feladat. Pedig azért a gázbeszerzés és logisztika sem kutya. :-) Nagyon érdekes volt, hogy az állattenyésztésben is mennyi mindenre van már technológia megoldás, és mennyi mindenre jó a több szász éves gyakorlat is.
Nagyon jó lenne ha értenék ehhez, vagy  a növénytermesztéshez. Előbb utóbb eljutok odáig, hogy merem majd állítani, hogy csináltam ilyet, azt persze nem, hogy értek is hozzá. :-) Mindenesetre reszkessen a baráti társaságból az akinek már eleve van kiskertje, mert nem sokára bombázni fogom  a kérdéseimmel. :-) Szerintem a szomszédaim sem fognak menekülni. 
Említettem már hogy a  szomszédaink 80 felett vannak? Szegény szomszédasszonyt egy évig Ilonkáztuk mire kiderült hogy Teréz. Illetve persze bemutatkozott, csak valahogy egyikünkben sem maradt meg. Hozzáteszem én teljesen le vagyok maradva a település lakosságának megismerésében. Vannak olyanok is akiket még egyszer sem láttam, pedig több mint fél éve vagyunk itt és összesen kb 6 házban laknak. Meglepő nekem hogy itt ilyen zárt közösség van miközben a nőnapi virágot kihozzák. :-) 
De van  még minimum 50 évem hogy megismerjek mindenkit...


4 megjegyzés:

  1. Na végre. Már nagyon vártam/vártuk az újabb bejegyzést! Jó volt újra olvasni felőled! :) Lenne egy apró megjegyzésem, vagyis kérdésem. Az a blogírásban elfogadott, hogy a vesszőkre, kis- és nagybetűkre, írásjelekre nem kell következetesen odafigyelni? Engem személy szerint zavar kicsit, de persze tudok ezzel együtt élni és a bejegyzések élvezeti értékét azért nem csökkenti. :)

    VálaszTörlés
  2. Ez most lehet lerágott csont lesz, de a blogot olvasva eszembe jutottak a River Cottage c. műsor korai adásai. Amikor Hugh valami hasonlót művelt, mint Ti a férjeddel. Romos ház, romantika, gazok közül kertépítés. És látod mi lett belőle? Ti se adjátok lejjebb! ;)) Jó volt olvasni a soraidat (az egész blogot befaltam fél óra alatt), és most már én is tűkön ülve várom a következőt. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük!, Nekem ugyan ő sokkal profibbnak tűnik a műsorban , de ez biztos csak azért van, mert kivágták a többi jelenetet.:-) Igyekszem ma folytatni a regélést.

      Törlés