2013. november 4., hétfő

Rozi

Az utolsó bejegyzésem tyúkos volt. Akkor had folytassam onnan :-) A kihagyott hónapok történései között számomra nem volt sok sikerélmény szóval egy darabig még sunnyogok míg leírom, inkább kezdem most egy totális pozitív hírrel.
Működik a tyúkrehab a tanyán. Ezt akkor kifejteném bővebben :-) Az elmúlt időszakban rákattantunk a mobiltyúkól ötletre. Mennyi új kifejezés: tyúkrehab és mobiltyúkól. A mobiltyúkól lényege hogy egy kisebb méretű mozgatható (jó esetben mindezt kerekeken teszi, és hát emberi meghajtással) tyúkólat kell kreálni, amit egy nagyobb területre (gazos, füves) kihelyezvén a tyúkok a ház körül ugyancsak ideiglenesen elkerített részt felkapirgálják és megtrágyázzák, és este elmennek  az ideiglenes ólba pihenni. Amikor pedig a tereprendezők elvégezték a feladatukat, az ól és a kerítés is áthelyezésre kerül. Jelentem a mobilház elkészült. A hat kiválasztott birtokba veheti. 

Jobban mondva vehetné. De nem eszik ám olyan forrón a.... Észrevettük hogy van egy beteg tyúk a többi között. Soványabb, szédeleg. Na kikapni a többi közül, ezzel csinálni kell valamit. Rozzant tyúk behelyez a  rehab-óllá avanzsált mobiltyúkólba, szalma alá, vitaminos víz és külön táp behelyezés. Másnap tyúk kiszedése, elhelyezése a kertben, ahol nyominkám csak pislog, de legalább eszik, este visszahelyezés az ólba, reggel kaja, víz, kihelyezés, szurkolás, este behelyezés. Harmadik nap tyúk kiszedés, kaja, víz és már határozottabb ténfergés a kertben, este elhelyezés a szuperólban.
 A következő napokon a rozzant tyúkból egy nem szédelgő, lassan lassan erősödő Rozi vált, aki körmönfontan nem szégyellte a kutyák vízzel teli tálját használni ivó alkalmatosságnak, persze minden alkalommal mögém szaladva amikor Ziza megpróbálta közelebbről szemügyre venni. Egy hét alatt totális rehabilitációs központként elértük, hogy Rozi bátran jön megy a kertben, kerülgetve az alvó kutyákat, macskákat. Én szívem szerint megtartanám házityúknak. Hátha házőrzőnek is jó lesz :-).


3 megjegyzés:

 1. Már vártam, hogy írj! Ne hanyagold el :P :)

  VálaszTörlés
 2. ügyesek vagytok Julcsi!!!
  tikkórház???DDD mint vállalkozás???

  VálaszTörlés
 3. Igyekszünk igyekszem:-) a folytatásban majd látható lesz a kórház hatékonysága :-)

  VálaszTörlés