2013. január 21., hétfő

Fűtés 2.

Ígéretemhez híven elkezdem a  krónikaírást a bővítésről. Őszinte leszek: bővítés közben nem annyira lehet a bővítésről bővebben értekezni. Ennek ugyebár több oka is van, az egyik legfontosabb, hogy akkor munka van. Építés. Bontás. Takarítás. Bontás. Takarítás. Építés. Idegbaj. Takarítás. Idegbaj. Utolsó bontás. Idegbaj. Festés előtt utolsó takarítás. Ez aztán tényleg az utolsó bontás. Idegbaj. 
Ennek eredményeképpen a mai napon érzem teljesen úgy, hogy cizellált idegállapotom (emelje fel a kezét aki jobban bírja az ilyen ház és lakásfelújításokat miközben ott lakik, jó nálam egy Yokka sütire mert hős vagy éppen hősnő :-)) megfelelően felkészült arra, hogy megosszam a tapasztalatokat.
A bővítés több területet érintett a házon, én önkényesen úgy döntöttem hogy először a fűtéskorszerűsítésről (milyen komolyan hangzik) írok. Tavaly volt erről egy rövid bejegyzésem (Fűtés). És most utánaolvasva rádöbbentem hogy megcsináltuk!!!
A kemenceépítés első lépése részünkről a tervezés volt. Aztán kerestünk egy kemenceépítő mestert. Akivel nagyon nagyon nagy szerencsénk volt. A weboldalát (Kemenceépítés) nézegetve és egy telefonhívás után döntöttük el hogy megkérjük, tartson terepszemlét és készítsen egy ajánlatot. Megtörtént. Eldöntöttük. Belevágunk. Mivel László nem öt percre lakik tőlünk ezért az építés idejére beköltözött hozzánk. Ez nagyjából négy napot jelentett. Szóval László jött, férjemet befogta segédnek és nekiálltak. Én igazából a nap végi fázisokat tudtam követni, de aki a technikai részletekre pontosan kíváncsi, javaslom hogy keresse meg László weboldalát.
Tervünk szerint egy búbos kemence épült volna a fürdő és a tervezett új háló közös falán, de a szakértő iránymutatása alapján végül téglakemence készült. A fotókon láthatóak a lépések, a kemence alapozás a fatároló kialakítás, a kemence továbbépítés, a sarazás utáni szárítás és a végleges kemence.
A végeredmény felülmúlta a várakozásaimat. Az elkészült kemencét a folyosóról lehet fűteni és a fürdőbe tartozó része a melegebb,  a hálóba tartozó  a hidegebb (amit persze nem tudom egy kemencénél használhatok-e mint jelzőt), amit a tűztér és a füstjáratok kialakításával ért el a mester. Nagyon nagy élmény volt látni ahogy napról napra növekszik az alkotás. Esténként jókat beszélgettünk a vacsora mellett és máris elkészült a kemence.
Azóta volt alkalmunk tesztelni. Beleszerettem. Praktikus. Szép. Energiatakarékos. Mi kell még egy olyan racionális elmének mint én? Felhasogatott tűzifa? :-)
1 megjegyzés: