2012. október 13., szombat

Magaságyás 2.



Mondhatom hogy van tapasztalatom a magaságyással. És ráadásul a blogban szerintem ez eddig a leghasznosabb téma, bár igyekszem majd nem csak a kalandokról beszámolni, de több használható praktikát is feltenni, már amennyiben lesz ilyen :-).
A szívünknek kedves magaságyás publikálása után (Magaságyás) sok kérdést kaptam, hogy miért jobb ez a fajta ágyás mint a földön lévő, amelyet igyekeztem megválaszolni. Ezen túl úgy döntöttem, itt az ideje leírni a tapasztalatokat az első "évad" után. Attól tartok, ahány magaságyás, annyi féle beültetési gyakorlat, én is egy tonna infót találtam a neten, amikor turkáltam.
Az biztos , hogy jövőre finomítok a módszeren, mert van egy-két növény ami nem biztos, hogy a megfelelő helyen volt. 
Idén a következő stratégiát követtem: a házhoz közeli  keretbe ültettem "normál" és koktél paradicsom- valamint paprikapalántákat. A gazosodás szempontjából telitalálat volt a beültetés, ugyanis alig kellett gazolni, főleg miután mulcsot is tettünk a tövekhez, ez a vízháztartást is segítette, nem kellett olyan gyakran öntözni. Ezeknél a palántáknál inkább a balfácánságom volt az igazi baj, azon túl hogy nem kötöztem fel őket időben, még a hónaljhajtások kitörését sem csináltam megfelelően, vagyis szinte a földig burjánoztak a paradicsomtövek :-)  
A másik ágyással kicsit jobban startoltam: eperpalánta, spenót, újhagyma, snidling, kakukkfű, metélőpetrezselyem, és rozmaring. Aztán amikor a spenót elkezdett felmagzani (vagyis magot hoz, és akkor már nem javasolják a főzőcskézést belőle) kiszedtem és helyettesítettem mangolddal (ezeknek nagyon jó helyük van most a fagyasztóban, hozzáteszem jelenleg egy fűszálat sem lehet a fagyasztófiókokba beletuszkolni). 
A kiszedett spenót helyett uborkamagot is vetettem, amit sikeresen meg is karóztunk, mármint nem a magokat, hanem a növényeket amikor már kibújtak (ez a képen is látszik,  faágakat meghajlítva összekötöztünk), idén tulajdonképpen uborka-nagyhatalom voltunk. Legalábbis a nyers uborka tekintetében. A befőzés már nem ment ennyire zökkenőmentesen, de erről majd egy másik bejegyzésben :-).
Most októberben , még érik a koktélparadicsom ( kolléganőmtől kapott palántákból), van még egy két paprika, és a fűszernövények sem hagyják abba a burjánzást. Éljen a magaságyás, nekünk bevált :-).

2 megjegyzés:

  1. Nézd el nekem tudatlanságom, fogalmam nincs mi az a mulcs..a paradicsom viszont isteni volt!!!
    A fotók meg nagyon szépek!

    VálaszTörlés
  2. Teljesen jogos a felmerült igény a részedről, ezért megosztom az infót :-) : „A mulcs a talajtakarás céljára felhasznált anyag. A mulcs lehet faforgács, fenyőkéreg, szalma, tőzeg vagy fakéreg. Előnyei: megakadályozza a talajfelszín gyors kiszáradását, visszaszorítja a gyomokat, lebomlását követően szerves tápanyag kerül a földbe.” És mindenképpen köszönjük a dicséretet. A magaságyás is, és én is :-)

    VálaszTörlés