2013. április 22., hétfő

Rebeka, Boglárka és egyéb virágságok...

 
Tudom, tudom, megint le vagyok maradva és lógok egy csomó bejegyzéssel. Lassan megszokhattátok hogy nagyon hektikus vagyok de majd ha kiadom könyvben, egyben lehet olvasni a kalandokat :-).A disznóvágós bejegyzést is el kell tolnom belső késztetésre, ugyanis nem meglepő módon itt a tavasz. És emellett nem mehetek el szó nélkül (természetesen az a típus vagyok aki nem igazán megy el semmi mellett szó nélkül :-) ).
A magaságyás bejegyzés úgy néz ki hasznosra sikeredett, idén még ahhoz nem tudok semmi hasznosat hozzátenni, mert a fóliaalagút amivel próbálkoztunk, szimplán összeroskadt az áprilisi hó alatt, de úgy gondolom egy két kerti ültetés akár még érdekes is lehet. A hétvégén ugyanis megragadtuk az alkalmat és családi, baráti körben kerti munkát imitáltunk . 
Minden jól nevelt háziasszony először természetesen egy faiskolát keres fel, ha az a víziója támad hogy márpedig cserjét bokrot és nem mellékesen virágokat ültet majd. Én, azt gondolván hogy jó előre tervezek kivételesen, előre megrendeltem hat kerti orgonát, és hat cserjés pimpó tövet a faiskolából. Körmönfontan két-két különböző színvilágot álmodtam meg, amit keresztülhúzott az a tény hogy egy szélroham a kertészetben az orgonákra erősített színmegjelölő cetliket letépte, vagyis random választottam a töveket. Előre jelzem, elvileg 3 lila és 3 vajszínű volt a terv :-). A cserjés pimpó ötlete egy aldi vagy lidl újság átlapozása után ötlött fel bennem amikor is az ott felsorolt növények neveit neten megkerestem és kialakult az örök szerelem, amint megláttam egy képet erről az alacsony növésű cserjéről. Miután hazahoztam a szerzeményeimet, szerintem még időben, megnéztem neten a tudnivalókat az ültetésről. Mi lenne velem internet nélkül? :-) Szóval csak annyit mondanék hogy a cserjés pimpó ültetési távolsága az internet szerint 1,8 méter és 50 cm között  alakul, valószínű annak függvényében hogy éppen milyen a holdállás, mert elvileg mindegyikkel tömör alacsony virágos sövényt lehet elérni.
Ennek figyelembevétel -ha ezt valamilyen módon hasznos információnak tekintjük legalábbis - rádöbbentem, hogy nem lesz elég a  pimpó a tervezett sövényhez. Na, irány a kertészet még 7 darabért. Amiből végül is 10 tő lett, mert volt egy olyan halvány sejtésem hogy az előre megrendeltek valahogy nem így néztek ki. Hazaérve ez a fura sejtésem bebizonyosodott. az első hat magasabb vékonyabb és csenevészebb volt, mint ez az utóbbi 10. Jóindulatúan annak tudom be ezt a különbséget hogy az elsők nem voltak visszavágva időben. Ettől eltekintve ugyancsak előre megfontolt szándékkal két külön helyre ültettem az első hetet és a második tízet. Az útmutatásoknak megfelelően 70 cm tőtávolságra :-).És a kutya és macskavédelem miatt egy drótháló alagúttal borítottuk be, és mulcsoztuk is a töveket, ami egyrészről jól néz ki, másrészről a föld kiszáradását hivatott megelőzni.  Majd beszámolok a tuti tömör sövényről :-D.
Az orgona ültetés már nem volt ilyen nagy kihívás. Legalábbis nekünk. Rebeka barátnőm, aki nem először jön segíteni nekünk a tanyafejlesztésben, itt tervezte megtenni élete első ásását. Kijelöltük a tövek helyét, ő kiválasztott egyet és hősiesen elkezdett ásni. Azt sajnos kicsit későn vettük észre, hogy pont a lebetonozott út vonalában kezdett el tevékenykedni, ahol a felső földréteg alatt egy adag építési törmelék volt elásva alapként a majdan elkészülő útfolytatásnak. Kb. hárman küzdöttük át magunkat a törmelékhalmon, hogy elég mély gödröt ássunk addig, amíg biztosak lehettünk benne, hogy a gyökér nem fogja majd megadni magát egy év múlva, de végül sikerült. Azt az orgonát Rebekáról neveztem el, megdolgozott érte. Tippjeink szerint vajszínű lesz :-)
Ezek után úgy gondoltuk hogy az árvácskák elültetése virágládákba nem lesz ekkora kihívás, és meg kell mondjam, ebben kivételesen igazunk volt. Egyetlen virág okozott nekem némi fejtörést. (itt jegyzem meg, hogy ha  a jövőben igyekszem elkerülni az impulzív - jaj de gyönyörű ez a virág, ilyen nekem kell  a kertbe - növényvásárlást). Szóval a vásárcsarnokban vettem két tő gyönyörű virágzó növényt. Aznap este megpróbáltam utána nézni mik ezek, mire végre megtaláltam: Ázsiai boglárka. Sajnálatos módon ez növény bár nagyon szép, ebbe a kertbe nem igazán ideális, mert keresve sem találok szélvédett helyet, szóval lemondtam arról hogy ez legyen a legszebb ékköve a virágaimnak, mert kb egy nap alatt letörne az összes virág a hosszú lágy szárról, de akkor is. Kell nekem. Marad a cserép és a tornác. Az végül is szélvédett. Hisz kell egy-két sikertörténet így tavasszal is.
És még valami. A képek között fellelhető egy kis kék virágzatú növény amit a sziklakertbe ültettünk. Aki felismeri kérem, ossza meg velem mi is ez . :-)



4 megjegyzés:

  1. Szia! Kérlek, kukkants be hozzám, vár rád ott egy kis meglepetés :) http://tanyasieletunk.blogspot.hu/2013/05/jelkepes-dij.html Szép napot!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elájultam, köszönöm és már olvasom a blogod ;)

      Törlés
  2. Szia, örülök hogy rátaláltam a blogodra, nagyon tetszik. Biztos, hogy állandó vendéged leszek. Szép hétvégét.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! köszönöm, és nagyon szép hétvégét! :-)

      Törlés