2012. április 21., szombat

Magaságyás

Közkívánatra :-). Csak mert már rég kész van, de mindig más téma jutott eszembe, ezt pedig tologattam.Előzetesen annyit, NŐ A FŰ. Köszi a pozitív energiát! Na de vissza a magaságyáshoz. Agyaltunk. Ezer ötletem volt, hogy miből kellene építeni. Ezer meg egy. aztán az egy vált be. Igazából én próbáltam lebeszélni Andrást. Ma már bánom.  Mármint hogy próbáltam lebeszélni. De örülök hogy nem sikerült. :-) Mert végül gyürice lett. Jó ez a szó.  A helyi lakosok így hívják. Azt hiszem valamilyen törpe akác féle. De ebben nem vagyok biztos. De hajlékony ágakról van szó, és ezek alkotják a magaságyás oldalát. A terv a következő volt. Fonunk. Őszintén bevallom ehhez én nem sokat tettem hozzá. Annyit talán hogy levagdostam a felesleges ágakat a fonásra ítélt alapanyagról. A férjem végtelen türelemmel font. Két darab párhuzamos ágyást. Aztán meg kellett tölteni. Levágott ágakkal, földdel, trágyával kevert földdel. De a fonás után úgy döntöttünk hogy belülről kicsit szigetelünk műanyagfóliával, aztán töltjük meg. Összevissza négy hétre volt szükségünk befejezni, hétvégéken finomítottuk. De megvan. A képeken látszik a folyamat, ha kérdés van csak hajrá :-) Az egyikben már virágzik az eperpalánta. Jó, jó tudom hogy nem garantálja a gyümölcsöt, de majdnem. És én bizakodok. Mint mindig. És azért valljuk be, ez máris mindennek a kezdete.
 





3 megjegyzés:

  1. Miért kell a magas ágyás? De ez komolyan érdekel. Van valami tényleges haszna azon túl, hogy nem kell akkorát hajolni gazoláskor? :) Mármint abból a szempontból, hogy mennyi munka van a kialakításával...

    VálaszTörlés
  2. Lehet több is több is, pl elvileg elhanyagolható gyomlálás, mert a gyom nehezebben jut el oda, lazább szerkezetű talaj (mert nem taposunk rajta)miatti nagyobb hozam, alacsonyabb a vízigény, mert a komposzttal feltöltött talaj nehezebben szárad ki, és a dúsabb vegetáció árnyékolja a talajt, kisebb a párolgás (mondjuk én mulccsal be is fedtem hogy ez még jobban érvényesüljön. Meg nem kell rámenni rotációs kapával :-)

    VálaszTörlés